Zijn wij per ongeluk trendsetters?

‘Beter goed gejat dan slecht gemaakt’ klinkt als een stoere tegeltjeswijsheid. Maar staat natuurlijk voor geestelijke armoede. Want hoezo ‘goed gejat’? Alleen stumperds die niet in staat zijn zelf iets origineels te verzinnen, kunnen er mee leven. En komen er vaak genoeg ook nog mee weg. Componisten, designers en ondernemers krijgen vroeg of laat met jatwerk te maken. Succes inspireert en veroorzaakt nu eenmaal afgunst.

Zeker in mijn branche voelen de kunstenaars tijdens hun creatieve ontwerpprocessen priemende afkijk-ogen in hun rug. Gelukkig heeft Mooie Ogen te maken met toppers boordevol ideeën die hun eigen inspirerende koers blijven varen en telkens weer nieuwe, bijzondere en innoverende brillen ontwerpen. Dat zijn mijn zakenpartners en ik kan je vertellen dat Mooie Ogen daar meer dan trots op is.

Maar onze klanten willen ook authentiek in hoofdletters kunnen schrijven. Vandaar dat bij Mooie Ogen elke bril één keer wordt verkocht. Echter onder het motto ‘uitzonderingen bevestigen de regel’ geldt dat niet voor onze Oliver Goldsmith zonnebrillen. De modellen zijn replica’s van hun eigen brillen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. In die zin zou je zelfs deze replica’s origineel kunnen noemen. Een bijzondere gedachte.

Zoals ik al opmerkte, ook ondernemers met een eigen DNA hebben met afkijkers te maken. Het is het publiek niet ontgaan dat langzamerhand Mooie Ogen een naam van faam in de regio is geworden. Dat komt uiteraard door onze collectie, door onze winkel die ik liever een brillen/kunstgalerie zou willen noemen en onze fans (zo noemen wij onze klanten) met hun stralende Mooie Ogen.

Dus wordt ook Mooie Ogen inmiddels gekopieerd. Althans daar wordt een poging toe gedaan. Nee, ik noem geen namen. Goed beschouwd is het eigenlijk een compliment en onderstreept dat Mooie Ogen een trend zet. Terwijl ik geen trendsetter wil zijn. Ik ga mijn eigen gang maar als dat als trend wordt gezien…

Dat eigen pad volgen is voor mij de enige manier van ondernemen, van ademhalen. Mooie Ogen staat voor uitdagend in het leven staan. Het mooiste van dit avontuur is dat onze fans dat herkennen. Die doen mee zonder meelopers te zijn. Ik ervaar de wisselwerking tussen Mooie Ogen en onze fans als een prachtige kruisbestuiving waar we allemaal gelukkig van worden.

Blijft de vraag of Mooie Ogen een trendsetter is. Ik ben eigenlijk benieuwd naar jullie antwoord. Dus zijn we trendsetters of eigen-koers-bepalers?  Laat het me weten.

Tot blogs, Sharon

blog-trendsetters