Unieke winkelpanden zijn schaars

Een nieuwe winkel beginnen is één. Maar een geschikt pand vinden is eigenlijk ook één. Een pand moet uniek zijn waar breedte, hoogte en daglicht de eerste  ingrediënten zijn voor succes. Tsja, en dit soort panden zijn schaars. De zomer van 2016 liep ten einde toen ik nieuwsgierig bij Molenstraat 13a naar binnen stapte. Mijn eerste gevoel was direct goed. Bovendien was het een winkelpand met twee ingangen aan twee straten. Ik heb denk  ik twee, drie  misschien wel vier keer heb gekeken voordat ik het zeker wist. Met deze vierkante, op een lege garagebox lijkende  ruimte, kon ik wel wat. Hoewel je dat op het eerste gezicht niet zou  zeggen.

De metamorfose van garagebox naar Mooie Ogen

Grote grijze tegels op de vloer, één wand met allemaal spiegels van de paskamers van een kledingwinkel die in dit pand zat en 3 stopcontacten. Kortom een ongezellige boel, uitstraling nul en een akoestiek die pijn deed aan je oren. Maar ik was verliefd. Op het daglicht, de hoogteverschillen en de ongelooflijke grote etalageramen. Je kunt je niet meer voorstellen hoe het  er toen uitzag.  Heel het pand heeft een metamorfose ondergaan. Ik heb het ingericht in mijn herkenbare eigen stijl en voilà: Mooie Ogen werd geboren. Trouwens,  winkels inrichten vind ik heerlijk om te doen. Dus wie weet als ik later groot ben kan ik daar nog wel eens iets mee.

Etalage als podium voor kunstenaars en designers

Ook etaleren doe ik zelf. Ideeën in overvloed. Maar met zo`n knots van een etalage is het echt wel een uitdaging om de ramen spectaculair te laten overkomen.  Dat lukt alleen als er iets groots in staat. Of heel veel. Want met een paar brillen doe je niet zoveel. Die vallen compleet in het niet. Daarom biedt onze etalage ook regelmatig een podium voor kunstenaars en designers. Zij hebben een prachtige expositieruimte en ik een gevulde etalage. We hebben inmiddels  al veel spectaculairs, dat ook de pers haalde, achter de rug. Het leuke is dat uit alle kunsthoeken veel interesse voor Mooie Ogen is. Tot en met juni 2021 is Mooie Ogen als galerie al vol geboekt!!! Dus in dat opzicht wordt het een mooi jaar met tal van unieke exposities die voorbij komen.

Wij geven Schagen iets moois en chique

Maar niet in december. Dan is de etalage, de kerstetalage wel te verstaan, voor mij.  Ik vind het heerlijk om helemaal los te gaan en iets moois en chique aan het straatbeeld in Schagen toe te voegen. Gelukkig zijn Miranda en Jetta al net zulke kerstliefhebbers. Met zijn drieën, en vaak helpt mijn creatieve mama ook mee, toveren wij een kerstsfeer in de winkel die je moet voelen en ondergaan. Vorig jaar hadden wij bij voorbeeld twee prachtige dames-etalagepoppen in de etalage met jurken van kerstgroen. Het jaar daarvoor de grote witte poedels, aangekleed met pakken van Schmalz (herenmode zaak in Schagen) tussen echte Schoorlse dennen. En dit jaar….

Eind oktober had ik de schetsen voor de kerstetalage 2020 klaar. We zijn aan het brainstormen geslagen over welk materiaal we nodig hebben en waar we het vandaan halen. Een etalage heeft een levensduur van een week of 5. Na die 5 weken sla je het op om vervolgens nooit meer te gebruiken. Dus dure etalagematerialen kopen, vind ik zonde. Nee, het is voor ons een sport geworden om een spectaculaire etalage te maken met een klein budget. En natuurlijk materiaal of materiaal wat hergebruikt kan worden.

Red Sight district bij Mooie Ogen

Ik kan wel alvast verklappen dat het dit jaar een ondeugende kerstetalage is. Eentje met een knipoog.  Wel chique en volop in kerstsfeer. De etalage noemen we dit jaar de  “Red Sight District”. En als je wilt weten hoe dat er uit ziet dan moet je even een gezellig wandelingetje maken over de Molenstraat. In deze tijd van het jaar ziet het centrum er toch al extra gezellig uit met de fonkelende kerstlichtjes. We hopen dat onze collega ondernemers ook hun best hebben gedaan om van de kerstetalage iets extra te maken. Hoe leuk is het om ’een rondje kerstetalages kijken’ te maken. Je even te kunnen onderdompelen in een luxe kerstsfeer en genieten van die stadse wintersfeer.

 

Winterwonderwandeling door centrum Schagen

En als je tijdens deze winterwonderwandeling dan toch bij ons langs loopt, mag je natuurlijk altijd even binnen komen om te vertellen wat je van onze kerstetalage 2020 vind. Want net als de kunstexposities bij Mooie Ogen mag, misschien wel moet, ook de etalage wat losmaken. Want te braaf en te algemeen past niet bij mij. Net als met de collectie brillen en zonnebrillen wil ik dat de etalage jou verrast, verwondert, een glimlach op je gezicht tovert en dat het blijft hangen. Zodat jij ons (kerst)verhaal door vertelt.

Fijne kerst en geniet van deze mooie gezellige tijd met elkaar.

Sharon