De rauwe werkelijkheid gezien door Mooie Ogen

Ik vind dat kunst moet ontroeren, blij moet maken maar op zijn tijd moet schuren. En dat laatste doet onze nieuwe expositie van beeldend kunstenaar Alice Kampman zeker. Als we het over exposities hebben is het bij Mooie Ogen een tijdje stil geweest. Maar we zijn terug. En met een heftige knal.

Haar kunst laat je nadenken

Bij nieuws op televisie dat nauwelijks is te bevatten kun je weg zappen. Een krant kun je dichtslaan. Bij de kunst van Alice Kampman lukt dat niet. Haar kunst laat zich niet wegzetten. En ze windt er geen doekjes om. Haar beelden zijn het resultaat van verwerkte boosheid. In beeld gehouwen emotie. Ze bedenkt niets van te voren. Als ze wordt geraakt door iets in het nieuws, gaan haar handen aan het werk. Bij Alice Kampman is verbeelding  aan de macht. Ze wil haar publiek ook niet pleasen maar aan het werk zetten. Laten nadenken over wat men ziet.

Deze kunstexpositie moet je ervaren

In de expositie staat bijvoorbeeld het beeld met een kinderhoofdje, rugzakje en Andreas kruis. Verwijzend naar het op een Turks strand aangespoelde vluchtelingen-jongetje. Ze spaart ook zich zelf niet en deelt haar machteloze gevoel over de zorg voor haar aan Parkinson lijdende moeder.  Machteloosheid die je terug ziet  in een stoel moet pantoffels aan de stoelpoten en een kwijldoekje. Maar er is ook vrolijkheid. Nee, ik ga niet alles hier beschrijven.
Het is echt een expositie die je moet ervaren, moet voelen.
Dat laatste is in deze tijd voor velen moeilijk genoeg. Juist daarom ben ik blij met deze Mooie Ogen-expositie. Er komen absoluut kijkers die het verschrikkelijk vinden, maar ook kijkers die genieten van de rauwheid zonder de boodschap er achter uit het oog te verliezen. En er zijn ongetwijfeld passanten die er het zijne of hare van denken. Prima toch. Kunst moet spraakmakend zijn. Gecreëerd door  kunstenaars met lef, die te allen tijde durven vasthouden aan hun eigen ideeën.

Waarom is Mooie Ogen ook een kunstgalerie

Dat geldt ook voor Mooie Ogen en onze collectie monturen en zonnebrillen.  You love it or hate it. Dat wij voor de lovers gaan, zal niemand verbazen. Die samenwerking met designers, kunstenaars en klanten die hun passie gebruiken om indruk te maken, is als massageolie voor de geest. In dat anders zijn, niet mee drijven op de mainstream, ligt ook mijn liefde voor de kunst. Daarmee geef ik meteen antwoord op de veel gestelde vraag waarom Mooie Ogen ook een kunstgalerie is. Het delen van schoonheid is trouwens geen doel op zich maar een middel om met zoveel mogelijk mensen samen te genieten van kunst en Mooie Ogen.

Naamsbekendheid over de hele wereld

Inmiddels is Mooie Ogen een naam in de galeriewereld geworden. Steeds meer kunstenaars willen exposeren bij ons in Schagen. En de ene expo levert de andere op. Een dame uit Utrecht, op vakantie in Schagen, werd nieuwsgierig bij Mooie Ogen naar binnen gezogen door de bijzondere winkel. Toen ze hoorde dat wij ook een galerie zijn, werd ze enthousiast. Ze stelde zich voor en wat blijkt? We hadden een bekende kunstenares in de Japanse schilderkunst in huis. Ze exposeert over de hele wereld en er is pas geleden nog een documentaire over haar gemaakt en uitgezonden op NPO2. Natuurlijk hebben we gelijk een expositie met haar gepland in het voorjaar. Ze wil dolgraag bij ons exposeren. Ja hier! Bij Mooie Ogen in Schagen terwijl haar werk eerst nog in een spraakmakende galerie in New York hangt. Hoe gaaf is dit. Hoe een boetiek-optiek, inmiddels galerie-optiek in een klein provinciestadje naamsbekendheid over de hele wereld vergaart.

Maar eerst Alice Kampman

Maar we gaan nu eerst de hele maand oktober met jullie genieten van de prachtige werken van Alice Kampman. Kom jij ook? Neem dan contact met ons op. Onze klanten komen zeker want die hebben net als Mooie Ogen lef in hun genen.

Tot blogs en blijf gezond.

Sharon