Rauwe schoonheid van Streetart en Kuboraum

Ik ben gek op goede Streetart, graffiti. Dat pure, rauwe, die krachtige lijnen en kleuren, een boodschap. Die rauwheid die je bij Mooie Ogen ook terug vindt in de ongepolijste monturen en zonnebrillen van Kuboraum. Grote namen in de streetart wereld zoals Basquiat, Bansky of dichter bij huis Jaap Stiemer, Ard Doko, Boxie en Bob Timmer. Ik kan mij voorstellen dat deze namen als voorbeeld dienen voor jonge straatartiesten. Alleen wordt er zo weinig gedaan om kunst bij jongeren te stimuleren.

Graffiti HOF in Schagen

Eerder las ik in het Noordhollands Dagblad een interview met genoemde Bob Timmer. Bob maakt Streetart/graffiti en heeft de gemeente benaderd met het verzoek een HOF te maken voor iedereen die deze vorm van kunst graag legaal willen beoefenen. Zo’n plek heeft als voordeel dat menigeen zich niet meer hoeft te ergeren aan de willekeurige gespoten tags.

Graffiti etalage

Dat bracht mij op het idee om Bob te vragen of hij met jongeren een etalage voor Mooie Ogen wilde maken met graffiti als thema. Om zo creatieve jonge geesten een podium te geven. Hun kunst op willekeurige plekken levert nauwelijks waardering op. Vandaar een laat maar eens zien wat jullie kunnen.

Het resultaat is niet alleen een bijzondere expositie en etalage maar ook een dubbele pagina in het Noordhollands Dagblad over de expo bij Mooie Ogen en Streetart in Schagen. Maar ook zegt in de krant de wethouder wel iets te voelen voor zo’n broedplaats voor talenten in onze stad.

Wordt Boaz de lokale Bansky

Maar er loopt in Schagen ook een onbekend talent, Boaz. Daar wilde ik graag mee in contact komen en via Bob is dat gelukt. Ik maakte kennis met een introverte jongen, net achttien geworden. Hij spuit zijn tags nu twee jaar op muren van de overheid, is niet blij met zijn opleiding en job en wil de creatieve kant op. Dat schreeuwt natuurlijk om begeleiding en opleiding en Boaz vond het super dat hij, via Mooie Ogen, Bob Timmer ontmoette.
Hij vertelde heel blij te zijn als er een HOF in Schagen zou komen. Hij ziet, net als Bob, zo’n inspirerende broedplaats en kunst-lab wel zitten. Zijn droom is om ooit met zijn kunst geld te kunnen verdienen. Kan Boaz de lokale Bansky worden?

Writers Block in Schagen

Bob noemde als voorbeeld voor zo’n plek ook nog Writers Block, een Streetart project in Leeuwarden. Daar is een parkeergarage door de gemeente aangewezen als een soort openlucht museum voor Streetart en graffiti. Naast de aanstormende talenten hebben er grote nationale en internationale artiesten gewerkt en nu is het een plek waar toeristen voor naar de parkeergarage komen.
Bob wil dit idee ook naar Schagen halen. Hij wil heel graag laten zien dat Schagen ook een nieuw soort toerist kan trekken met moderne kunst. En zoals ik al zei, de wethouder staat wel open voor het idee.

Extra zetje van Mooie Ogen

Om dat initiatief een extra zetje te geven, staat Mooie Ogen de komende tijd in het teken van de Streetart. Voor alle duidelijkheid als ik over Streetart of graffiti praat, dan heb ik het niet over de vandalen die gewoon iets spuiten om het spuiten (piemels, beledigende teksten etc.). Dat heeft niets met kunst te maken en die mogen ze wat mij betreft ook aanpakken.
Nee, ik heb het over de talenten die in Schagen en omgeving rondlopen. Waarvan ik hoop dat die niet worden verspild, omdat er geen plek voor ze is.

Reacties op de exposities

De expositie heeft in de eerste week al veel reacties opgeroepen. Dat is waar wij het voor doen. Kunst mag en moet iets los maken. Het is een eye-opener voor een leuk gesprek en laat je met andere ogen kijken.
Vandaag nog stapte er een dame binnen die vroeg of zij de graffiti van Boaz mocht fotograferen. Zij is een verzamelaarster van de Boas tags. Inmiddels heeft zij er 60 op haar mobiel staan. Dat doet ze voor haar kleinzoon wiens naam Boaz is.

Maar ook reacties als deze komen op ons pad: Van afzender Laat maar; “Ik vind het echt heel bijzonder dat u een graffitispuiter die de gemeenschap zoveel geld heeft gekost omdat hij overal zijn naam op moet schrijven een podium geeft in uw winkel en hem daar waarschijnlijk ook nog voor betaald.”

De komende weken kunnen wij, alle bezoekers van Mooie Ogen en toevallige passanten die de etalage niet ongemerkt voorbij kunnen lopen, nog genieten van deze energieke kleurexposities. En wie weet welke reacties nog zullen volgen.

Tot blogs,
Sharon

Zoek je oogcontact? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.