20 jaar zelfstandig ondernemer tussen de brillen

De start van 2020 is voor mij aanleiding om meteen vooruit te blikken. Maar ik wil eerst even in zijn achteruit. En daar is ook alle reden toe. Twintig jaar geleden schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel en met mijn 29 jaar stapte ik als zelfstandig ondernemer weer naar buiten. Met in mijn rugzak een diploma opticien en optometrist en een schat aan ervaring. Opgedaan bij verschillende optiekbedrijven. Ik had natuurlijk gewoon veilig in loondienst kunnen blijven. Maar miste het avontuur om de klant uit te dagen met mij nieuwe wegen in te slaan. Te kiezen voor de artistieke kant zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Want kwaliteit stond en staat bij mij altijd op de eerste plek.

Spraakmakende opticien

Dus in 2000 begon de reis, toen nog met een compagnon. Die gelukkig makende vrijheid voelde als zuivere zuurstof. Ook al verdiende ik die eerste jaren geen cent. Met lef, creativiteit en keihard werken, zette ik een spraakmakende optiekwinkel neer. Maar het is meteen een harde leerschool. Al snel merk je dat aan de vrijheid van het ondernemerschap een prijskaartje hangt. Je word personeelsmanager, etaleur, boekhouder, kortom een duizendpoot.

Leermomentje

Maar als het succes daar is, wil je meer en ga je op zijn tijd ook keihard onderuit. Een ‘leermomentje’. Ik leerde in ieder geval dat het na vijftien jaar tijd werd om alleen verder te gaan. Die gedachte werd de wieg van Mooie Ogen. Met alleen dat prachtproject, twee kanjers van medewerkers, een flinke investering en nul klanten was ik drie jaar geleden weer bij af. En nu… Mooie Ogen is inmiddels een naam in optiekland waarbij de klanten al lang niet meer alleen uit de regio Schagen komen.

Mooie Ogen is passie, design en kunst

Ondernemen 2020 vraagt ook weer heel andere inzichten. Het gebruikmaken van social media is niet meer weg te denken. Ik bereik er klanten in heel Nederland mee. Ook het idee van vaste winkeltijden en koopavonden ligt achter ons. Daar ligt meteen een diepe valkuil. Voor dat je het weet, ben je 24 uur per dag met ondernemen bezig. Ik zie om mij heen nog te veel ondernemers die in die valkuil stappen. Ik pak bewust mijn rust. Rust geeft ruimte en ruimte maakt de weg vrij naar inspiratie. Vervolgens vindt de klant mijn inspiratie terug in Mooie Ogen. Inmiddels een ontmoetingsplek voor gepassioneerde brillendragers. Waar design, kunst, verwondering en vakmanschap hand in hand gaan.

Misja Beijers signeersessie zaterdag 8 februari

En nu kom ik bij onze nieuwe plannen voor 2020. Behalve dat we een nieuwe Mooie Ogen-waardige website hebben geopend, staat er nog veel meer te gebeuren. Daarom is het van extra belang om ons goed in de gaten te houden. Er zijn evenementen in aantocht om mensen te verbinden. Het eerste evenement van dit jaar is zaterdag 8 februari; Misja Beijers signeersessie en fotoshoot. Er komen kunstexposities om te verwonderen. Ook krijgen onze klanten een kijkje in de keuken van het pure ambacht. En niet te vergeten; onze immer spraakmakende collectie monturen en zonnebrillen. Volg ons op social media en je mist niets.

Succesvol ondernemen

Daarnaast schuwen we de samenwerking met andere ondernemers niet en blijven we doorgaan met het koesteren van onze fans. Ik heb zin in het nieuwe jaar, krijg ontzettend veel energie van wat we gaan doen en wil daar mijn medewerksters, klanten en andere ondernemers in meenemen. Want wat is er leuker dan succesvol ondernemen. Daar gaan wij voor in 2020!

Tot blogs, Sharon

Heb je vragen en of opmerkingen naar aanleiding van deze blog? Laat het ons weten.
https://www.mooieogenschagen.nl/zoek-je-oogcontact/